Blog Layout

De “Was het leuk?” vraag

7 september 2021
Wilco vlaar


Ik vermoed dat het de meest gestelde vraag is na feestjes of andere sociale gebeurtenissen: “Was het leuk?”. De Was-het-leuk vraag staat voor mij synoniem voor de gesloten vraag, een vraag waar alleen “Ja” of “Nee” op geantwoord kan worden. Gesloten vragen worden veel gesteld en zijn enorm beperkend. Denk maar eens aan het feestje. Een feestje hoeft niet alleen leuk of niet leuk te zijn, het kan ook goed georganiseerd of verregend zijn. Of je hebt een gesprek gevoerd met iemand die ergens verdrietig over was. Valt dat dan in de categorie “Leuk” of “Niet leuk”?


Een betere vraag is: “Hoe was het feestje?”. Dat geeft de ander veel meer ruimte om antwoorden te geven buiten het kader van de vragensteller.


Door bewust het juiste soort vraag te stellen, krijg je meer en betere antwoorden en helpt om:

Te leren van de antwoorden
In te leven in de belevingswereld van de ander
Misverstanden te voorkomen door te snel conclusies te trekken

Begin met zoveel mogelijk open vragen. Open vragen beginnen met “Wat”, “Waarom” of “Hoe”. "Vertel eens..." of "Beschrijf..." werken ook prima.


Daarna stel je vooral vragen om je begrip je vergroten. “Wat bedoel je precies met …”.


Pas aan het einde van het gesprek stel je gesloten vragen. Het doel daarvan is te checken of je de ander goed begrepen hebt: “Dus als ik het goed begrijp, ….”.


Zie het als een trechter; eerst open vragen, dan verhelderende vragen en je eindigt met een gesloten vraag. 


Een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je de gesprekspartner voldoende tijd geeft om te reageren. Zeker als de ander een introvert karakter heeft, heeft je gesprekspartner tijd nodig om na te denken over het antwoord. Interpreteer een pauze of een stilte niet als "Ik weet het niet" of "Geen commentaar".


  • Het begrijpen en interpreteren van de antwoorden vraagt om goed en actief luisteren, zodat je weet wat mensen echt bedoelen met hun antwoorden.


  • Wees je bewust van je lichaamstaal en stemgeluid, deze kunnen een rol spelen bij de antwoorden die je krijgt.

Meer weten?

Neem contact op met een van onze experts.

wilco vlaar over werk is gedrag
By Wilco Vlaar 24 Nov, 2021
De kern van de bedrijfsvoering is de output die iemand levert binnen de organisatie. Belangrijke pijlers hiervoor zijn o.a. actief luisteren, de juiste vragen stellen en feedback geven en ontvangen.
De kaassoufflé van Aaf Brandt Corstius
By Wilco Vlaar 16 Nov, 2021
Ik heb ontzettend moeten lachen om de column van Aaf Brandt Corstius in de Volkskrant van 9 november, over kaassoufflés.
By Wilco Vlaar 02 Nov, 2021
Sportcoaches geven permanent en direct feedback aan de sporters en stellen hun training en wedstrijdplannen bij op basis van meetgegevens en feedback van de sporter.
belastingdienst organisatiecultuur feedback geven unleash
By Wilco Vlaar 19 Oct, 2021
Vorige week is een rapport gepubliceerd van twee juristen die anderhalf jaar lang bij de Belastingdienst hebben rondgelopen. De conclusies uit dit rapport zijn herkenbaar bij UNLEASH.
zwemles
By Wilco Vlaar 04 Oct, 2021
Geen enkele ouder laat een kind in het diepe bad zwemmen zonder zwemles. Maar waarom doen de meeste organisaties dat wel met medewerkers en leidinggevenden?
Leidinggeven is een confrontatie met jezelf
22 Sep, 2021
Leidinggeven is een permanente confrontatie met jezelf. Lees het hele blog artikel op onze website. UNLEASH! Dare to Grow.
By Wilco Vlaar 08 Sep, 2020
De kracht van incrementele innovatie
By Wilco Vlaar 28 Aug, 2020
Waarom luisteren naar professionele atleten en niet naar werknemers?
By Wilco Vlaar 28 Aug, 2020
Ideation Center - waar magie ontstaat
By Sam Burghout 28 May, 2019
Gebrek aan engagement de schuld van de leiders?
Show More
Share by: