Blog Layout

Een permanente confrontatie met jezelf

Leiding geven is een confrontatie met jezelf

22 september 2021
Wilco Vlaar


Ik heb leidinggeven altijd net zo uitdagend gevonden als het opvoeden van onze kinderen. Het is een permanente confrontatie met jezelf. Er zijn bijna geen andere rollen waarin de derde wet van Newton (actie = - reactie) zo nadrukkelijk geldt. Als jij vertrouwen geeft, krijg je vertrouwen terug. Als jij open en eerlijk naar anderen bent, zijn anderen open en eerlijk naar jou. En dat geldt ook voor duidelijkheid, feedback, eerlijk zijn over gemaakte fouten, eigenlijk voor alle elementen van leidinggeven. En omgekeerd natuurlijk.


Ik vermoed dat het eenvoudig is om het hier mee eens te zijn. Maar net als met veel van dit soort wijsheden is het makkelijker gezegd dan gedaan. Ga er maar aanstaan: je bent net gestart als jonge leidinggevende en je ontmoet een groep van deels cynische oudgedienden. “Vertrouwen geven? Open en eerlijk communiceren? Eerlijk zijn over gemaakte fouten? Volgens mij wordt mijn positie alleen maar zwakker als ik dat doe, niet sterker!”.


En in dat woord positie zit de crux. Het is mijn ervaring dat leidinggevenden opeens een rol gaan spelen en dat positie belangrijker wordt. Ze laten steeds minder van zichzelf zien en lopen dan vast in de weerstand van het team.


Terug naar de basis

Om als leidinggevende echt succesvol te zijn is het essentieel om terug te gaan naar de basis. En die basis ben je zelf, niet je positie. De sleutel tot die basis is zelfbewustzijn. Wij hanteren de volgende definitie: “Door reflectie en zelfobservatie begrijp ik mezelf en ben ik me bewust van hoe ik overkom op anderen”. Op het moment dat je weet hoe je dingen aanpakt, waarom je dat op die manier doet, hoe je overkomt op anderen, wat effectief is en wat niet, heb je een keuze om het anders te doen. Zonder zelfbewustzijn heb je die keuze niet en blijf je doen wat je altijd deed. En mogelijk anderen de schuld geven van je eigen ineffectiviteit. Zelfbewustzijn is daarmee ook de motor van je ontwikkeling. Op het moment dat je bewust ben van ineffectief gedrag sta je open voor het leren van gedrag dat wel effectief is.


En ja, zelfbewustzijn doet soms pijn. Maar uit eigen ervaring weet ik dat die wel opweegt tegen de pijn en frustratie van de worsteling met een team dat niet vooruitkomt.





Meer weten?

Neem contact op met een van onze experts.

wilco vlaar over werk is gedrag
By Wilco Vlaar 24 Nov, 2021
De kern van de bedrijfsvoering is de output die iemand levert binnen de organisatie. Belangrijke pijlers hiervoor zijn o.a. actief luisteren, de juiste vragen stellen en feedback geven en ontvangen.
De kaassoufflé van Aaf Brandt Corstius
By Wilco Vlaar 16 Nov, 2021
Ik heb ontzettend moeten lachen om de column van Aaf Brandt Corstius in de Volkskrant van 9 november, over kaassoufflés.
By Wilco Vlaar 02 Nov, 2021
Sportcoaches geven permanent en direct feedback aan de sporters en stellen hun training en wedstrijdplannen bij op basis van meetgegevens en feedback van de sporter.
belastingdienst organisatiecultuur feedback geven unleash
By Wilco Vlaar 19 Oct, 2021
Vorige week is een rapport gepubliceerd van twee juristen die anderhalf jaar lang bij de Belastingdienst hebben rondgelopen. De conclusies uit dit rapport zijn herkenbaar bij UNLEASH.
zwemles
By Wilco Vlaar 04 Oct, 2021
Geen enkele ouder laat een kind in het diepe bad zwemmen zonder zwemles. Maar waarom doen de meeste organisaties dat wel met medewerkers en leidinggevenden?
de was het leuk vraag
By Wilco Vlaar 06 Sep, 2021
Ik vermoed dat het de meest gestelde vraag is na feestjes of andere sociale gebeurtenissen: “Was het leuk?”. Door de juiste vragen te stellen krijg je betere antwoorden.
By Wilco Vlaar 08 Sep, 2020
De kracht van incrementele innovatie
By Wilco Vlaar 28 Aug, 2020
Waarom luisteren naar professionele atleten en niet naar werknemers?
By Wilco Vlaar 28 Aug, 2020
Ideation Center - waar magie ontstaat
By Sam Burghout 28 May, 2019
Gebrek aan engagement de schuld van de leiders?
Show More
Share by: